Spaghetti

[Dieta bezmleczna PDF]

[Dieta wegetariańska PDF]

[Dieta bezglutenowa PDF]

[Dieta bezglutenowa bezmleczna PDF]

[Dieta bez wieprzowiny PDF]

 

TYDZIEŃ III 16.01.2023 - 20.01.2023                  

 

PONIEDZIAŁEK 16.01

Zupa ziemniaczanka z koperkiem (seler) 300 ml 

Gulasz wieprzowy z natką pietruszki  (pszenica)  140 g

Mix kasz pęczak jęczmienna gryczana (pszenica) 150 g

Surówka z marchewki jabłka na jogurcie naturalnym  (mleko) 100 g

Kompot z wiśni 200 ml

Pomarańcza 1 szt./ 100 g                                                            

 

WTOREK 17.01

Zupa pomidorowa zabielana  z makaronem drobnym z mąki durum   (pszenica, jaja, mleko, seler) 300 ml

Nugetsy drobiowe panierowane w płatkach kukurydzianych  (pszenica, jaja, seler) 4 szt

Ziemniaki puree z koperkiem (mleko) 150 g

Colesław z kapusty białej i czerwonej z majonezem  (jaja, gorczyca)  100 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g                                                                       

 

ŚRODA  18.01

Zupa grysikowa na wywarze drobiowo - warzywnym z natka pietruszki  (pszenica, seler) 300 ml

Paluszki rybne z Mintaja (pszenica, jaja, ryby) 4 szt

Ziemniaki puree  (mleko) 150 g

Surówka z kapusty kiszonej z cebulką  i oliwą (gorczyca) 100 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g                                                        

 

CZWARTEK 19.01

Zupa kalafiorowa zabielana z ziemniakami i koperkiem (mleko, seler) 300 ml

Rolada wieprzowa z mięsa mielonego z pieczarkami (pszenica, jaja) 90 g

Ryż pełnoziarnisty 150 g

Marchewka z groszkiem zabielana z jogurtem (mleko) 100 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g                                          

 

PIĄTEK 20.01

Zupa z w fasolki szparagowej z ziemniakami i natką pietruszki (seler)    300 ml

Naleśniki z serkiem kokosowym - wyrób własny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej  (pszenica, jaja, mleko, orzechy ) 2 szt.

Polewa  truskawkowa na bazie jogurtu   (mleko) 80 ml

Surówka z selera i rodzynek zabielana  (mleko, seler) 60 g

Woda mineralna  200 ml

Ananas   1 szt./ 100 g

 

STYCZEŃ TYDZIEŃ VI  23.01.2023- 27.01.2023                              

 

PONIEDZIAŁEK 23.01

Zupa brukselkowa zabielana z ziemniakami i koperkiem (mleko, seler) 300 ml

Potrawka z drobiowa z dynią marchewką duszona z dodatkiem kurkumy  (pszenica) 140 g

Makaron z mąki durum (pszenica, jaja) 150 g

Surówka z kapusty pekińskiej porem  kukurydzą z sosem winegret (gorczyca)  60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g                                                                        

 

WTOREK 24.01

Zupa z soczewicy czerwonej z ryżem parabolicznym i pomidorami  (seler) 300 ml

Kotlet mielony z cebulką z mięsa wieprzowego  (pszenica, jaja)  90 g

Ziemniaki puree z koperkiem (mleko)   150 g

Mizeria z rzodkwi białej i ogórka z jogurtem i szczypiorkiem (mleko) 100 g

Woda mineralna 200 ml

Mandarynka 1 szt./ 100 g                                                                              

 

ŚRODA  25.01

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami z koperkiem (seler, gorczyca) 300 ml

Udko pieczone z sosem śmietanowo pieczarkowym (pszenica, jaja, mleko) 90 g/ 50 ml

Kasza bulgur (pszenica) 150 g

Sałatka buraczków z papryką z oliwą     100 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g                                                                        

                                                                       

                                                                       CZWARTEK 26.01

Zupa krem z zielonego groszku zabielany mlekiem kokosowym z ziemniakami i słonecznikiem (orzechy, seler) 300 ml

Filet z Miruny w sosie śmietanowo cytrynowym z kalafiorem i marchewką (pszenica, jaja, ryba, mleko) 140 g

Ryż pełnoziarnisty   150 g

Surówka z kapusty czerwonej z oliwą 60 g

Kompot z owoców mieszanych 200 ml

Gruszka   1 szt./ 100 g                                                                  

                                                                       PIĄTEK 27.01

Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami i koperkiem (mleko, seler, gorczyca) 300 ml

Różowe (sok z buraka)  pierogi leniwe - wyrób własny  (pszenica, jaja, mleko) 220 g

Polewa brzoskwiniowa na jogurcie (mleko) 50 ml

Surówka marchew jabłko z sokiem z cytryny 60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g

OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA:                                                      

 Dominika Mikłas                                                                  

 Dietetyk kliniczny

Spaghetti

[Dieta bezmleczna PDF]

[Dieta wegetariańska PDF]

[Dieta wegetariańska bezmleczna PDF]

[Dieta bezglutenowa PDF]

[Dieta bezglutenowa bezmleczna PDF]

[Dieta bez wieprzowiny PDF]

 

TYDZIEŃ I 02.01.2023- 05.01.2023        

PONIEDZIAŁEK 02.01

Zupa krem z selera zabielany z ziemniakami posypany koperkiem i płatkami  migdałów (mleko, migdały, seler) 300ml

Makaron świderki z mąki durum z sosem bolońskim z mielonego mięsa drobiowego (pszenica, jaja, seler) 320 g

Surówka mix sałat z rzodkiewką i kukurydzą z sosem winegret  (gorczyca) 60 g

Woda mineralna 200 ml

Mandarynka 1 szt

 

WTOREK 03.01

Zupa żurek z jajkiem i ziemniakami posypany majerankiem (żyto, jaja, seler)   300 ml

Bitka schabowa w sosie własnym  (pszenica)  90 g/ 50 ml

Mix kasz pęczak jęczmienna gryczana (jęczmień) 150 g

Buraczki z oliwą 100 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g

 

ŚRODA  04.01

Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem z mąki durum i natką pietruszki (pszenica, jaja, mleko, seler) 300 ml

Mintaj w chrupiącej panierce (pszenica, jaja, ryba ) 90 g

Ziemniaki puree  (mleko) 150 g

Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem cebulką i oliwą (gorczyca) 100 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g

 

CZWARTEK 05.01

Zupa z ciecierzycy z ziemniakami z nuta pomidorową i natka pietruszki (seler) 300 ml

Pierogi z mięsem mieszanym drobiowo wieprzowym omaszczone cebulką  - ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej -wyrób własny  (pszenica, jaja) 9 szt.

Surówka z kapusty białej z marchewką i papryką z oliwą     60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g 

 

 

TYDZIEŃ II 09.01.2023- 13.01.2023                          

PONIEDZIAŁEK 09.01

Zupa krem pomidorowy  z bazylią i oregano posypany słonecznikiem  (seler)   300 ml

Ryż z jabłkiem prażonym  i cynamonem 250 g

Polewa waniliowa na jogurcie (mleko) 50 ml

Surówka z marchewki i brzoskwini z sokiem z cytryny 60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g

 

WTOREK 10.01

Zupa domowy rosół z makaronem z mąki durum z lubczykiem  (pszenica, jaja, seler) 300 ml

Kotlet schabowy panierowany  (pszenica, jaja)  90 g

Ziemniaki puree (mleko) 150 g

Surówka z kapusty pekińskiej   i porem z oliwą 60 g

Kompot z owoców mieszanych 200 ml

Jabłko 1 szt./ 100g

 

ŚRODA  11.01

Zupa barszcz ukraiński z fasola ziemniakami z natką pietruszki (seler) 300 ml

Pulpet drobiowy z warzywami korzennymi w sosie pieczarkowym (pszenica, jaja, seler) 90 g/ 50 ml

Kasza bulgur  (pszenica) 150 g

Sałatka z ogórka kiszonego z cebulka i oliwą (gorczyca) 100 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g

 

CZWARTEK 12.01

Zupa brokułowa zabielana z ziemniakami z natka pietruszki (mleko, seler) 300 ml

Kurczak curry w sosie z marchewką papryką cebula w mleku kokosowym  (pszenica , orzechy) 140 g

Makaron penne z mąki durum (pszenica, jaja) 150 g

Mix sałat z rukola papryką i kukurydzą i oliwą 60 g

Kompot z owoców sezonowych 200 ml

Owoc sezonowy 1 szt./ 100g

 

PIĄTEK 13.01

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natką pietruszki  (jęczmień, seler) 300 ml

Ryba Miruna panierowana z dodatkiem sezamu (pszenica, jaja, ryba ,sezam)  90 g

Ziemniaki puree  (mleko) 150 g

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą (gorczyca) 100 g

Woda mineralna 200 ml

Jabłko 1 szt./ 100 g

OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA:                                                      

 Dominika Mikłas                                                                   

 Dietetyk kliniczny