- Szczegóły
[Dieta bezglutenowa bezmleczna PDF]
TYDZIEŃ III 16.01.2023 - 20.01.2023
PONIEDZIAŁEK 16.01
Zupa ziemniaczanka z koperkiem (seler) 300 ml
Gulasz wieprzowy z natką pietruszki (pszenica) 140 g
Mix kasz pęczak jęczmienna gryczana (pszenica) 150 g
Surówka z marchewki jabłka na jogurcie naturalnym (mleko) 100 g
Kompot z wiśni 200 ml
Pomarańcza 1 szt./ 100 g
WTOREK 17.01
Zupa pomidorowa zabielana z makaronem drobnym z mąki durum (pszenica, jaja, mleko, seler) 300 ml
Nugetsy drobiowe panierowane w płatkach kukurydzianych (pszenica, jaja, seler) 4 szt
Ziemniaki puree z koperkiem (mleko) 150 g
Colesław z kapusty białej i czerwonej z majonezem (jaja, gorczyca) 100 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
ŚRODA 18.01
Zupa grysikowa na wywarze drobiowo - warzywnym z natka pietruszki (pszenica, seler) 300 ml
Paluszki rybne z Mintaja (pszenica, jaja, ryby) 4 szt
Ziemniaki puree (mleko) 150 g
Surówka z kapusty kiszonej z cebulką i oliwą (gorczyca) 100 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
CZWARTEK 19.01
Zupa kalafiorowa zabielana z ziemniakami i koperkiem (mleko, seler) 300 ml
Rolada wieprzowa z mięsa mielonego z pieczarkami (pszenica, jaja) 90 g
Ryż pełnoziarnisty 150 g
Marchewka z groszkiem zabielana z jogurtem (mleko) 100 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g
PIĄTEK 20.01
Zupa z w fasolki szparagowej z ziemniakami i natką pietruszki (seler) 300 ml
Naleśniki z serkiem kokosowym - wyrób własny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej (pszenica, jaja, mleko, orzechy ) 2 szt.
Polewa truskawkowa na bazie jogurtu (mleko) 80 ml
Surówka z selera i rodzynek zabielana (mleko, seler) 60 g
Woda mineralna 200 ml
Ananas 1 szt./ 100 g
STYCZEŃ TYDZIEŃ VI 23.01.2023- 27.01.2023
PONIEDZIAŁEK 23.01
Zupa brukselkowa zabielana z ziemniakami i koperkiem (mleko, seler) 300 ml
Potrawka z drobiowa z dynią marchewką duszona z dodatkiem kurkumy (pszenica) 140 g
Makaron z mąki durum (pszenica, jaja) 150 g
Surówka z kapusty pekińskiej porem kukurydzą z sosem winegret (gorczyca) 60 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
WTOREK 24.01
Zupa z soczewicy czerwonej z ryżem parabolicznym i pomidorami (seler) 300 ml
Kotlet mielony z cebulką z mięsa wieprzowego (pszenica, jaja) 90 g
Ziemniaki puree z koperkiem (mleko) 150 g
Mizeria z rzodkwi białej i ogórka z jogurtem i szczypiorkiem (mleko) 100 g
Woda mineralna 200 ml
Mandarynka 1 szt./ 100 g
ŚRODA 25.01
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami z koperkiem (seler, gorczyca) 300 ml
Udko pieczone z sosem śmietanowo pieczarkowym (pszenica, jaja, mleko) 90 g/ 50 ml
Kasza bulgur (pszenica) 150 g
Sałatka buraczków z papryką z oliwą 100 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
CZWARTEK 26.01
Zupa krem z zielonego groszku zabielany mlekiem kokosowym z ziemniakami i słonecznikiem (orzechy, seler) 300 ml
Filet z Miruny w sosie śmietanowo cytrynowym z kalafiorem i marchewką (pszenica, jaja, ryba, mleko) 140 g
Ryż pełnoziarnisty 150 g
Surówka z kapusty czerwonej z oliwą 60 g
Kompot z owoców mieszanych 200 ml
Gruszka 1 szt./ 100 g
PIĄTEK 27.01
Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami i koperkiem (mleko, seler, gorczyca) 300 ml
Różowe (sok z buraka) pierogi leniwe - wyrób własny (pszenica, jaja, mleko) 220 g
Polewa brzoskwiniowa na jogurcie (mleko) 50 ml
Surówka marchew jabłko z sokiem z cytryny 60 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA:
Dominika Mikłas
Dietetyk kliniczny
- Szczegóły
[Dieta wegetariańska bezmleczna PDF]
[Dieta bezglutenowa bezmleczna PDF]
TYDZIEŃ I 02.01.2023- 05.01.2023
PONIEDZIAŁEK 02.01
Zupa krem z selera zabielany z ziemniakami posypany koperkiem i płatkami migdałów (mleko, migdały, seler) 300ml
Makaron świderki z mąki durum z sosem bolońskim z mielonego mięsa drobiowego (pszenica, jaja, seler) 320 g
Surówka mix sałat z rzodkiewką i kukurydzą z sosem winegret (gorczyca) 60 g
Woda mineralna 200 ml
Mandarynka 1 szt
WTOREK 03.01
Zupa żurek z jajkiem i ziemniakami posypany majerankiem (żyto, jaja, seler) 300 ml
Bitka schabowa w sosie własnym (pszenica) 90 g/ 50 ml
Mix kasz pęczak jęczmienna gryczana (jęczmień) 150 g
Buraczki z oliwą 100 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
ŚRODA 04.01
Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem z mąki durum i natką pietruszki (pszenica, jaja, mleko, seler) 300 ml
Mintaj w chrupiącej panierce (pszenica, jaja, ryba ) 90 g
Ziemniaki puree (mleko) 150 g
Surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem cebulką i oliwą (gorczyca) 100 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
CZWARTEK 05.01
Zupa z ciecierzycy z ziemniakami z nuta pomidorową i natka pietruszki (seler) 300 ml
Pierogi z mięsem mieszanym drobiowo wieprzowym omaszczone cebulką - ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej -wyrób własny (pszenica, jaja) 9 szt.
Surówka z kapusty białej z marchewką i papryką z oliwą 60 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g
TYDZIEŃ II 09.01.2023- 13.01.2023
PONIEDZIAŁEK 09.01
Zupa krem pomidorowy z bazylią i oregano posypany słonecznikiem (seler) 300 ml
Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem 250 g
Polewa waniliowa na jogurcie (mleko) 50 ml
Surówka z marchewki i brzoskwini z sokiem z cytryny 60 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100 g
WTOREK 10.01
Zupa domowy rosół z makaronem z mąki durum z lubczykiem (pszenica, jaja, seler) 300 ml
Kotlet schabowy panierowany (pszenica, jaja) 90 g
Ziemniaki puree (mleko) 150 g
Surówka z kapusty pekińskiej i porem z oliwą 60 g
Kompot z owoców mieszanych 200 ml
Jabłko 1 szt./ 100g
ŚRODA 11.01
Zupa barszcz ukraiński z fasola ziemniakami z natką pietruszki (seler) 300 ml
Pulpet drobiowy z warzywami korzennymi w sosie pieczarkowym (pszenica, jaja, seler) 90 g/ 50 ml
Kasza bulgur (pszenica) 150 g
Sałatka z ogórka kiszonego z cebulka i oliwą (gorczyca) 100 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
CZWARTEK 12.01
Zupa brokułowa zabielana z ziemniakami z natka pietruszki (mleko, seler) 300 ml
Kurczak curry w sosie z marchewką papryką cebula w mleku kokosowym (pszenica , orzechy) 140 g
Makaron penne z mąki durum (pszenica, jaja) 150 g
Mix sałat z rukola papryką i kukurydzą i oliwą 60 g
Kompot z owoców sezonowych 200 ml
Owoc sezonowy 1 szt./ 100g
PIĄTEK 13.01
Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z natką pietruszki (jęczmień, seler) 300 ml
Ryba Miruna panierowana z dodatkiem sezamu (pszenica, jaja, ryba ,sezam) 90 g
Ziemniaki puree (mleko) 150 g
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą (gorczyca) 100 g
Woda mineralna 200 ml
Jabłko 1 szt./ 100 g
OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA:
Dominika Mikłas
Dietetyk kliniczny