Menu czerwiec
- Szczegóły
[Dieta bezmleczna PDF]
[Dieta wegetariańska PDF]
[Dieta wegetariańska bezmleczna PDF]
[Dieta bezglutenowa PDF]
[Dieta bezglutenowa bezmleczna PDF]
DIETA PODSTAWOWA
CZERWIEC TYDZIEŃ I 29.05.2023- 02.06.2023
PONIEDZIAŁEK 29.05
Zupa krupnik z kaszy pęczak z natką pietruszki (JĘCZMIEŃ, SELER) 300 ml
Makaron z mąki durum z kurczakiem w kawałku, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z dodatkiem mąki pszennej (PSZENICA, JAJA, MLEKO) 270 g
Mix sałat z kukurydzą, papryką z sosem winegret (GORCZYCA) 60 g
Kompot wieloowocowy (wiśnia, porzeczka, agrest, truskawka) 200 ml
Owoc sezonowy 1szt/100g
WTOREK 30.05
Zupa pomidorowa zabielana z drobnym makaronem z mąki durum (PSZENICA, JAJA, MLEKO, SELER) 300 ml
Kotlecik mielony z mięsa mieszanego drobiowo-wieprzowego z cebulką i bułką tartą (PSZENICA, JAJA) 90 g
Ziemniaki puree z koperkiem (MLEKO) 150 g
Mizeria z ogórka, rzodkiewki na jogurcie ze szczypiorkiem(MLEKO) 100 g
Woda mineralna 200 ml
Mandarynka 1szt/100g
ŚRODA 31.05
Wiosenna zupa jarzynowa (kalafior, brokuł, groszek) zabielana z ziemniakami i koperkiem (MLEKO, SELER) 300 ml
Bitka wieprzowa w sosie własnym zagęszczona z mąką pszenną i natką pietruszki (PSZENICA) 90 g/50 ml
Kasza gryczana 150 g
Surówka z kapusty czerwonej z oliwą 100 g
Kompot wieloowocowy (wiśnia, porzeczka, agrest, truskawka) 200 ml
Arbuz 1szt/100g
CZWARTEK 01.06
Różowa zupa krem z buraka, zabielana, z grzankami pszennymi (PSZENICA, MLEKO, SELER) 300 ml
Ryba Mintaj panierowany w bułce tartej i słoneczniku (PSZENICA, JAJA,RYBA ) 90 g
Ziemniaki puree z koperkiem (MLEKO) 150 g
Surówka z kapusty kiszonej z papryką i oliwą z oliwek (GORCZYCA) 100 g
Kompot owocowy (jabłko, śliwka) 200 ml
Owoc sezonowy 1szt/ 100g
PIĄTEK 02.06
Zupa z soczewicą z ryżem parabolicznym z pomidorami i natką pietruszki (SELER) 300 ml
Pierogi leniwe z twarogiem z mąki pszennej i pełnoziarnistej (PSZENICA, JAJA, MLEKO) 220 g
Polewa truskawkowa na jogurcie (MLEKO) 50 ml
Surówka z marchewki tartej z sokiem z cytryny z orzechami (ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, SELER) 60 g
Kompot wieloowocowy (wiśnia, porzeczka, agrest, truskawka) 200 ml
Owoc sezonowy 1szt/ 100g
CZERWIEC TYDZIEŃ II 05.06.2023- 09.06.2023
PONIEDZIAŁEK 05.06
Zupa krem z białych warzyw (kalafior, seler, pietruszka) z ziemniakami i koperkiem, posypana płatkami migdałów (ORZECHY, MIGDAŁY,SELER) 300 ml
Gulasz a’la strogonoff z mięsem wieprzowym w kawałku z papryką, cebulką w sosie pieczeniowym z mąki pszennej (PSZENICA, GORCZYCA) 140 g
Kasza bulgur (PSZENICA) 150 g
Ogórki kiszone z cebulką, koperkiem i oliwą (GORCZYCA) 60 g
Kompot owocowy 200 ml
Owoc sezonowy 1szt/ 100g
WTOREK 06.06
Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem z mąki durum i natką pietruszki (PSZENICA, JAJA, MLEKO, SELER) 300 ml
Kotlet schabowy panierowany z sezamem i w bułce tartej (PSZENICA, JAJA, NASIONA SEZAMU) 90 g
Ziemniaki puree (MLEKO) 150 g
Surówka z kapusty pekińskiej, z papryką, z sosem lekko czosnkowym na jogurcie (MLEKO) 60 g
Kompot owocowy (jabłko, śliwka) 200 ml
Jabłko 1 szt/ 100g
ŚRODA 07.06
Zupa meksykańska z ryżem parabolicznym, fasolą czerwoną, papryką z pomidorami i natką pietruszki (SELER) 300 ml
Pampuchy drożdżowe z mąki pszennej (PSZENICA, JAJA, MLEKO) 3 szt.
Polewa banan, porzeczka czarna na jogurcie (MLEKO) 80 g
Surówka z marchewki i ananasa z sokiem z cytryny 60 g
Kompot owocowy 200 ml
Owoc sezonowy 1szt/ 100g
OPRACOWANO PRZEZ DIETETYKA: Dominika Mikłas Dietetyk kliniczny